Deprem bölgesindeki inşaatlarda acı bilanço: Şanlıurfa’da 30 can gitti

İSİG Meclisi’nin raporuna göre deprem şehirlerindeki inşaatlarda üç yılda en az 296 işçi hayatını kaybetti. Bu süreçte Şanlıurfa’da ise 30 işçi yaşamını yitirdi.

Deprem bölgesindeki inşaatlarda acı bilanço: Şanlıurfa’da 30 can gitti

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından bölgede başlayan yeniden inşa süreci sürerken, inşaatlardaki iş kazaları da dikkat çekiyor. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, depremden etkilenen illerde son üç yılda yaşanan iş cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, deprem anında hastane ve otellerde görev yapan ya da geçici olarak bulunan en az 158 işçinin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

DEPREM ŞEHİRLERİNDE ÜÇ YILDA 296 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İSİG Meclisi’nin verilerine göre 6 Şubat 2023 ile 6 Şubat 2026 tarihleri arasında depremden etkilenen şehirlerde yürütülen inşaat faaliyetlerinde en az 296 işçi hayatını kaybetti. Türkiye genelinde hayatını kaybeden inşaat işçilerinin 2024 yılında yüzde 22’sinin, 2025 yılında ise yüzde 27’sinin deprem bölgesindeki çalışmalarda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Raporda, bölgede meydana gelen iş cinayetlerinin önemli bir bölümünün inşaatlarda yaşandığına dikkat çekildi. 2024 yılında deprem şehirlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 33’ü, 2025 yılında ise yüzde 37’si inşaatlarda meydana geldi.

ŞANLIURFA’DA 30 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Rapora göre, Şanlıurfa’da bu süreçte inşaatlarda çalışan 30 işçi hayatını kaybetti. Deprem bölgesindeki inşaatlarda en fazla ölüm ise Hatay’da yaşandı. Hatay’da 51, Kahramanmaraş’ta 37, Adıyaman’da 35, Malatya’da 33, Diyarbakır’da 32, Gaziantep’te 31, Adana’da 18, Elazığ’da 14, Osmaniye’de 13 ve Kilis’te ise 2 işçi hayatını kaybetti. 

EN ÇOK YÜKSEKTEN DÜŞME VE GÖÇÜK

Raporda, hayatını kaybeden işçilerin ölüm nedenleri de yer aldı. Buna göre ölümlerin yüzde 43’ü yüksekten düşme, yüzde 26’sı ezilme ya da göçük, yüzde 9’u ise elektrik çarpması sonucu meydana geldi.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERDEN 8’İ URFALI 

Deprem şehirlerinde ölen inşaat işçilerinin sadece 129’unun memleket bilgisi tespit edilebildi. Bu işçilerin 64’ü bölge illerinden geliyordu. Yöre insanı olarak ölen işçiler arasında 19 Diyarbakırlı, 11 Hataylı, 9 Kahramanmaraşlı, 8 Urfalı, 5 Adıyamanlı, 5 Osmaniyeli, 2 Adanalı, 2 Elazığlı, 1 Antepli, 1 Kilisli ve 1 Malatyalı bulunuyor.

Diğer taraftan, ölen işçilerin 43’ü Kürt veya yoksul Anadolu ve Karadeniz illerinden gelmişti. Bu grupta 15 Vanlı, 5 Ağrılı, 5 Ordulu, 4 Mardinli, 2 Bingöllü, 2 Samsunlu, 2 Siirtli, 1 Aksaraylı, 1 Amasyalı, 1 Ankaralı, 1 Ardahanlı, 1 Gümüşhaneli, 1 Kayserili, 1 Sivaslı ve 1 Yozgatlı işçi yer aldı.

Deprem bölgesindeki inşaatlarda acı bilanço: Şanlıurfa’da 30 can gitti

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.